Waar zou je zijn zonder remmen?

Auto remmen bestaan uit verschillende onderdelen en al deze onderdelen moeten goed onderhouden worden. Wanneer één of meer van de onderdelen versleten is, kan het zijn dat de remmen niet goed meer werken en dat terwijl dit een cruciaal onderdeel is voor de veiligheid van de auto op de weg. Remmen kost altijd tijd doordat je reactiesnelheid uiteraard geen nul seconden is. Maar we willen voorkomen dat je een sloopauto moet verkopen of nog erger zelf iets oplopen doordat de remmen niet mee goed bleken te werken.

 

Remblokken

Als je remt worden de remblokken (net als bij een fiets) ergens tegenaan gedrukt zodat het de motor afremt. De remblokken drukken in het geval van de auto tegen de remschijven aan. Hierdoor slijt er bij iedere remactie een laagje van de remblokken af. Als ze remblokken dusdanig versleten zijn, moeten ze worden vervangen. Anders dan bij de fiets kun je de dikte van je remblokken zelf niet controleren. Bij een onderhoudsbeurt worden ze nagekeken op slijtage. Hoor je echter een schurend geluid tijdens het remmen? Ga dan even naar de garage.

 

Remschijven

De remblokken worden tegen de remschijven aangedrukt als je remt. De schijven verslijten veel minder snel, maar toch kan het zijn dat ze een keer vervangen moeten worden. Remschijven vervangen is niet iets wat je makkelijk zelf kan doen. Het werkt komt nauw en de schijven moeten zowel links als rechts vervangen worden. Ook heb je bij nieuwe remschijven nieuwe remblokken nodig. Voel je trillingen bij het remmen of wisselende remkracht? Dan kan dat aan de remschijven liggen.

 

Remvloeistof

Remvloeistof is nodig voor de goede werking van de remmen. De remvloeistof moet volgens een onderhoudsschema vervangen worden. Het kan namelijk verouderen en moet dus ongeveer om de twee jaar ververst worden. Daarbij moet het remsysteem ontlucht worden. Bij een onderhoudsbeurt komt dit aan bod. Je kan zelf tussentijds de vloeistof aanvullen, maar als er een lek is, kun je die het beste laten opsporen bij de garage.