Vloeistoffen auto controleren en bijvullen

In de auto zitten verschillende vloeistoffen die regelmatig gecontroleerd en bijgevuld kunnen worden. Het bijvullen van vloeistoffen is iets wat je in principe zelf zou kunnen doen.

 

Motorolie

Voor motorolie zit een speciaal lampje in je dashboard. Maar het is beter om de olie al aan te vullen als het lampje nog niet brand. Als het lampje al wel brand kun je motorschade veroorzaken. De olie kun je meten met de oliepijlstok. Je doet dit altijd bij een koude motor, dus niet nadat je zojuist hebt gereden. Daarnaast moet je de auto vlak geparkeerd hebben, want anders kan het oliepeil vertekend zijn. Hoe ga je te werk? Haar de oliepeilstok uit het carter, maak deze schoon en plaats hem daarna terug. Als je de stok er dan weer uithaalt zie je tot waar de olie op de stok komt. Je olie moet tussen de streepjes op de stok vallen. Als er te weinig olie inzit, moet je hem bijvullen. Kies hiervoor de juiste motorolie. Anders moet je binnenkort een sloopauto verkopen.

 

Koelvloeistof

Ook de koelvloeistof moet je controleren bij een koude motor die vlak staat geparkeerd. Het niveau van de koelvloeistof kun je aflezen op het expansievat waar de vloeistof inzit. Er staan streepjes voor een minimale en maximale hoeveelheid. Als er te weinig inzit, moet je de koelvloeistof aanvullen. Zorg ervoor dat je de juiste koelvloeistof voor je auto kiest. Als je vaak vloeistof moet bijvullen kan er een lek zitten in het systeem. In dat geval is het slim even langs de garage te gaan.

 

Remvloeistof

De remvloeistof hoeft niet vaak bijgevuld te worden en wordt in principe gecontroleerd tijdens een keuring van de auto. Als je de remvloeistof toch wil controleren kan dat. Het remvloeistof reservoir zit onder de motorkap in het verlengde van het stuur. Meestal zit er een zwart dop op. In het doorzichtige reservoir kun je zien of de hoeveelheid nog klopt. Als er te weinig in zit kan er lekkage zijn en is het verstandig de remmen na te laten kijken.