Vergeet niet aan de accu te denken

De accu’s van auto’s worden steeds beter en duurzamer. Toch komt het weleens voor dat iemand achter het stuur gaat zitten en de auto niet aan de praat krijgt. Een accu heeft een levensduur van 4-6 jaar en zal niet eeuwig kunnen blijven werken. Ook een accu kan soms kapot gaan waardoor de auto niet te starten is. Het is belangrijk om af en toe aan de accu te denken, zodat je lang kan genieten van een werkzame accu.

Controleer de accu

Controleer de accu regelmatig om eventuele problemen te voorkomen. Check de spanning met behulp van een spanningsmeter of laat het door de ANWB doen. Een spanning van 14 volt is gewenst wanneer de motor draait. Als de waarde veel lager is, is de kans groot dat er iets mis is met de dynamo of accu. Controleer ook de leeftijd van de accu, want na 4 jaar begeven accu’s zich in de gevarenzone.

Onderhoud de accu

Maak de accu af en toe schoon en zorg dat deze droog blijft. Op deze manier wordt het lekken voorkomen en de levensduur verlengt. Een accu voorzien van loodzuur is vaak onderhoudsvrij. Niet alle accu’s kunnen geopend worden, waardoor vervanging dan de enige oplossing is.

Maak minstens ritten van een half uur

Een accu komt niet op bedrijfstemperatuur en kan nauwelijks opladen bij ritten korter dan een halfuur. Auto’s die veel kleine afstanden rijden zullen op den duur ook problemen krijgen met de accu. Dit is te deels te voorkomen door een warming-up van de accu. Dit kan bijvoorbeeld door de lampen een aantal minuten voor het starten te laten branden.

Hang de accu aan de lader

Haal de accu uit de auto wanneer de auto lange tijd niet gebruikt gaat worden. Hang de accu daarna aan de druppellader. De accu kan zodoende niet leeglopen of stukgaan. Het opladen van de accu is ook goed voor auto’s die veel kleine afstanden rijden. Zo wordt de accu voldoende opgeladen.

Reserve-accu bij de hand

Als je echt het zekere voor het onzekere wilt nemen, is het handig om altijd een reserve-accu met startkabels mee te nemen. Het starten na aanduwen wordt met de moderne auto’s steeds lastiger, aangezien de auto’s alsmaar zwaarder worden. Een automaat start al helemaal niet meer met een lege accu.

Accu en dynamo testen

Heeft zowel de accu als de rest van de auto z’n beste jaren gehad, verkoop dan uw sloopauto.