Airco onderhoud: wanneer is het nodig?

De airco installatie in je auto is een systeem dat in de zomer hoge prestaties moet leveren, terwijl het in de winter vaak is uitgeschakeld. Slijtage ontstaat hierdoor snel waardoor de airco installatie van je auto regelmatig onderhoud nodig heeft. Wanneer je je airco systeem vaak laat onderhouden is dit betaalbaarder dan je airco helemaal niet onderhouden en hem na een tijdje te moeten repareren.

Wanneer heeft mijn airco onderhoud nodig?car-1393803_1280

De meningen zijn sterk verdeeld over de vraag of de auto airco jaarlijks moet gecontroleerd worden. Per jaar verliest een auto airco ongeveer 10% van zijn vulling. Ongeveer om de 4 jaar is het verstandig om je auto airco te laten controleren en bij te vullen. Rij je langer door zonder je airco te laten controleren door een specialist, dan is het raadzaam om je airco wel goed in te gaten te blijven houden. Hoor je een brommend geluid? Dat kan betekenen dat er te weinig koudemiddel en compressieolie in de airco zit. In het ergste geval loop je dan de aircopomp stuk. En dat is een stuk duurder dan even onderhoud te laten plegen aan de airco door een specialist. Gebruik de airco ook regelmatig, zo worden alle bewegende delen goed gesmeerd en voorkom je lekkage van keringen door uitdroging.

Kan ik zelf de airco van de auto bijvullen?

Veel mensen denken dat zij zelf de airco van de auto kunnen bijvullen, maar helaas is dit niet mogelijk. Er gelden strenge regels wanneer je dit wilt doen. Voor onderhoud dien je dus naar een erkend bedrijf te gaan zoals Kwik Fit. Over het algemeen is het altijd verstandig om een specialist op te zoeken wanneer het om je auto gaat. Vaak hebben mensen niet genoeg verstand om iets te repareren, en wanneer ze het proberen gaat er iets kapot en zit er niets anders op dan het verkopen van je sloopauto.

Tijdens het professioneel vullen van het airco systeem wordt het systeem vacuüm leeggemaakt waarna hij opnieuw gevuld en getest wordt. Speciale materialen worden daarbij op de juiste manier gebruikt door specialisten.

Het is soms ook mogelijk om de auto airco aan huis te laten controleren en/of bij te vullen. Vaak kost dit wel meer dan wanneer je het in een garage laat doen.

De bovenstaande video laat zien wanneer het handig is om onderhoud te laten uitvoeren aan je airco.

Blogs Directory