Onderhoud autobanden

Banden zijn de basis van je auto. Als de bandenspanning niet juist is zorgt dit voor meer brandstofgebruik en daarnaast is de wegligging niet goed. Het kan er zelfs voor zorgen dat je een klapband krijgt en een te hoge bandenspanning lijdt tot meer slijtage. Daarom is het van belang om maandelijks de bandenspanning te controleren. En dat is zeker nodig, want de banden zijn niet volledig luchtdicht. Er loopt altijd lucht uit de banden, of je nu rijdt of stilstaat. Ook de temperatuur heeft invloed op de bandenspanning. Wil je geen kapotte auto of sloopauto verkopen? Lees dan onderstaande tips.

 

Banden oppompen

De juiste bandenspanning verschilt per auto. De juiste spanning voor je banden staat vaak in een instructieboekje van je auto of bijvoorbeeld aan de binnenkant van de deur of van het klepje om de tank mee af te sluiten. Banden kun je prima zelf oppompen. Bij de meeste tankstations vind je wel een goede pomp, waar je de bandenspanning kan instellen. De pomp stopt automatisch als je de juiste spanning bereikt hebt. Tip: rij van te voren niet meer dan 5 km en controleer of je een afwijkende bandenspanning nodig hebt voor een volgeladen auto.

 

Slijtage autobanden

autobandNaast de juiste bandenspanning is het belangrijk dat je je banden controleert op slijtage. Door het rijden slijten je banden en dus het profiel. Het profiel is onder andere van invloed op de waterafvoer. Zo heb je met een versleten profiel eerder kans op aquaplaning. Als banden versleten zijn, moeten ze worden vervangen. Hier bestaan wettelijke regels voor. Een band moet volgens de wet vervangen worden als de profieldiepte minder dan 1,6 millimeter is. Wil je echter zorgen voor optimale verkeersveiligheid? Dan kun je je banden beter eerder vervangen. Bij winterbanden is het sowieso belangrijk deze eerder te vervangen. In de winter is grip immers extra belangrijk in mogelijk gladde omstandigheden.

Het is goed mogelijk dat banden niet overal evenveel slijten, controleer dus altijd de binnen- en de buitenkant van de banden. Ook als maar één kant is afgesleten moeten de banden vervangen worden.