Hoe houd ik mijn autolak mooi?

De lak van de auto zorgt ervoor dat je auto mooi glimt en goed voor de dag komt. Een nieuwe auto heeft een prachtige glimmende laklaag. Als je auto eenmaal wat ouder is zijn kleine krasjes en vlekjes haast onvermijdelijk. Parkeer je je auto een keer onder een boom dat zul je zien dat er zo allemaal stuifmeel, blaadjes en takjes op je auto liggen. Ook een regenbui en veel wind zorgen voor zand en zout. Of nog erger: vogelpoep. En je zult altijd zien dat iemand even zijn portier te ver opent waardoor hij tegen jouw auto aankomt. Gelukkig is het niet meteen nodig je hele auto over te spuiten.

 

Poetsen

Als je een auto koopt dan is deze vaak gepoetst. Hiermee wordt bedoeld dat er een glimmend laagje is aangebracht over de autolak, waardoor de auto er goed uitziet. Helaas is de laag alleen schijn en verdwijnt hij vanzelf weer van je auto bij het wassen of vanzelf binnen ongeveer 2 maanden.

 

Vogelpoep

Vogelpoep is zeer slecht voor de lak van je auto en daarmee zeer van invloed op de waarde van je auto. De uitwerpselen zijn zuur, waardoor het de lak wegbijt. Dit zorgt voor permanente beschadigingen. Als je dus vogelpoep op je auto ziet, kun je dit het beste meteen verwijderen. Als de zon schijnt gaat het proces nog sneller, dan brandt de zon de vogelpoep in de lak van de auto. Als je het te lang laat zitten kan de lak zelfs afbladderen.

 

Krasjes

Kleine krasjes in de lak zijn gelukkig nog weg te poetsen met een speciaal poetsmiddel. Bij grote krassen is dat helaas niet meer mogelijk en zul je naar de garage moeten om de lak bij te werken.

 

auto roestRoest

Roest op je auto, dat wil natuurlijk niemand. En je wil al helemaal niet dat het er te lang op zit, waardoor je je auto na een tijdje als sloopauto kan verkopen. Toch kan het ontstaan als je bijvoorbeeld de vogelpoep te lang laat zitten of krassen niet bijwerkt. Om roest weg te werken kun je het met schuurpapier wegschuren. Daarna moet je de plek behandelen met een speciaal middel dat de roest chemisch oplost. Voorkomen is echter beter dan genezen en roest kan zorgen voor een afgekeurde auto in de APK.