Wat betekenen alle lampjes op mijn dashboard?

Oeps! Je bent onderweg naar je vakantiebestemming en je hebt nog een flink aantal kilometers te gaan. Er is een lampje gaan branden op je dashboard en je hebt werkelijk een flauw idee wat het betekent. Moet je nu door blijven rijden of moet je stoppen voor je eigen veiligheid? In dit artikel lees je over de belangrijkste waarschuwingslampjes in je dashboard.

Er komen meerdere soorten autolampjes (symbolen) voor op de dashboard van je auto. Afhankelijk van hoeveel je auto qua techniek aan boord heeft, zullen er verschillende controlelampjes aanwezig zijn. Er bestaan universele symbolen die in bijna elke dashboard ingebouwd zijn, maar er staan ook nog symbolen die de autofabrikant zelf heeft bedacht.

De kleuren van de dashboard lampjes

De groene dashboard lampjes zijn meestal onschuldig. Bij oranje of gele dashboard lampjes die oplichten is er meestal wel wat aan de hand, maar kun je in de eerste instantie gewoon doorrijden. Er zal wel snel naar het probleem gekeken moeten worden. Een rood brandend dashboard lampje is veelal foute boel. Als het om het olie lampje gaat, moet de motor gelijk uitgezet worden. Weet je niet zeker of het gaat om het olie lampje, dan is het alsnog altijd verstandig om voor de zekerheid de motor van je auto uit te zetten. De motor kan bijvoorbeeld ernstig beschadigt zijn door slechte koeling of smering.

De belangrijkste lampjes

dashboard1

Dit lampje geeft aan dat het peil van je remvloeistof te laag is, dat de remblokken zijn versleten of dat de auto nog op de handrem staat. Heb je je auto tijdens het rijden niet op de handrem staan, dan ben je mogelijk in gevaar. Het is belangrijk dat je de auto gelijk stopzet.

dashboard2

Dit lampje geeft aan dat de temperatuur van de koelvloeistof van je auto te hoog is. Stop de auto en wacht voor tientallen minuten. Kijk daarna of er nog wel genoeg in de koelvloeistof container zit. Let op: het water kan eruit spuiten, want de druk is hoog binnen deze container.

dashboard3

Dit is het lampje dat aangeeft dat er een lage oliedruk is. Breng de auto zo snel mogelijk tot stilstand en zet de motor uit. Check het oliepeil en vul deze bij wanneer dat nodig is. Heb je geen olie bij je? Bel dan de wegenwacht op. Het is belangrijk dat je echt niet verder rijdt, dan rij je je auto kapot!

In het instructieboekje van je auto vind je een compleet overzicht van alle lampjes die op het dashboard zichtbaar kunnen zijn. De rood gekleurde dashboard lampjes zijn hierbij het belangrijkst. Het laatste wat je wilt, is dat je een auto ongeluk krijgt waardoor je in het ziekenhuis terecht komt en je je sloopauto moet verkopen. Wees voorzichtig!

In de onderstaande video vind je alle tips van de wegenwacht wat betreft de dashboardlampjes in je auto.