Een autoband verwisselen doe je zo!

Het is de nachtmerrie van bijna iedere autobestuurder: je autoband is lek! Je bent net naar de kant gereden en je hebt geen idee wat je moet doen. Je had gedacht dat je nooit in deze situatie zal komen, dus je hebt geen flauw idee hoe je in je eentje een autoband moet verwisselen. Hoewel je eerste gedachte was om je auto als sloopauto te verkopen voor het gemak, denk je er na dit stappenplan vast anders over. Een autoband verwisselen is namelijk erg gemakkelijk! Je hoeft er echt geen monteur voor te zijn. Met een krik en kruissleutel kom je al een heel eind.

Stap 1: Denk aan je veiligheid

Probeer rustig je auto op een veilige plek te zetten. Zet hem op een parkeerplaats of zet hem op de pechstrook. Sta je op de juiste positie? Zet dan je auto op de handrem

Stap 2: Het gereedschap dat je nodig hebtcar-tire-1031579_1280

Het gereedschap dat je nodig hebt om je autoband te verwisselen, is meestal te vinden in de kofferbak van je auto. Wat heb je nodig om je autoband te vervangen? Een reserveband, een krik, een kruissleutel, een schroevendraaier en wielmoeren.

Stap 3: Verwijderen van je wieldop

Nu je het juiste gereedschap hebt gevonden is het tijd om aan de slag te gaan. Meestal zit er een wieldop op de wiel van je auto. Deze haal je langzaam af met een schroevendraaier. Draai de wielmoeren los met de kruissleutel. Let op: deze hoeven maar één slag los te zitten. Je hoeft ze niet helemaal te verwijderen!

Stap 4: Opkrikken van je auto

Links of rechts van het wiel staat meestal een klein tekentje op de auto waar je de krik moet plaatsen. Zorg in ieder geval voor een rechte en harde ondergrond. In het zand zakt de krik bijvoorbeeld weg. Is de krik goed geplaatst, draai dan aan de zwengel waardoor de auto langzaam opgetild wordt. Verwijder nu alle wielbouten en daarmee ook het wiel.

Stap 5: Zet je nieuwe autoband erop

Plaats nu direct het reservewiel en draai de wielmoeren er weer op. Maar draai ze eerst met de hand terug. Zitten ze allemaal handvast? Beweeg dan even met het wiel. Zo kun je zien of hij volledig aansluit op de achterkant. Zet de bouten daarna vasten met de kruissleutel.

Stap 6: Verwijder de krik

Laat de auto weer voorzichtig zakken met de krik. Als de band de grond raakt kun je de wielmoeren nog verder aandraaien. Laat hierna je auto verder zakken en verwijder de krik. Plaats de wieldop er weer voorzichtig op.

Het bovenstaande filmpje van de ANWB laat duidelijk zien hoe je een band verwisselt.